Collectie digitale content

De openbare bibliotheken bieden hun publiek een groot aantal digitale bestanden aan die in de bibliotheek en deels ook thuis via een bibliotheekabonnement of extra betaling raadpleegbaar zijn (‘thuisgebruik’).

Het betreft een groot aantal bestanden met voor het publiek nuttige, betrouwbare en interessante informatie, zoals archieven van kranten (nationale en regionale), recensies van boeken, een archief met artikelen over geschiedenis. Samen vormen deze bestanden het Basispakket, zie Digitale content.

Inkoopcommissie
De Inkoopcommissie van de Vereniging van Openbare Bibliotheken voert ten behoeve van alle openbare bibliotheken de onderhandelingen met de leveranciers van digitale content voor het Basispakket. Onder andere door middel van gebruikersonderzoek wordt het aantal raadplegingen per product gemeten, waarna de Inkoopcommissie dit evalueert. Over producten met tegenvallend of afnemend gebruik zal de Inkoopcommissie opnieuw onderhandelen met uitgevers.
Zie ook: Gebruik digitale content.

Digitale etalages
De bibliotheken bieden een aantal dossiers aan over uiteenlopende onderwerpen zoals: eten en koken, wetenschap en techniek, opvoeding en onderwijs, duurzaamheid, water, design en kunst, management, marketing en muziek maken. De dossiers worden samengesteld door specialisten. De
digitale etalages zijn ontwikkeld om een groot publiek op een laagdrempelige wijze
in contact te brengen met kennis over specifieke onderwerpen.
De digitale etalages bevatten – al naar gelang het onderwerp – een agenda, artikelen, publicaties, columns, blogs en dergelijke. Bij elk thema is een lijst van boeken over dat thema opgenomen. Bibliotheekleden kunnen het boek direct bij de eigen (of een andere) openbare bibliotheek reserveren.
Zie: Gebruik digitale etalages